Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

zamknij

Hydrolat – tajemniczy produkt, który zawładnął sercami kobiet

Dodano: comment Komentarze: 0 favorite Polubienia: 176

Hydrolat - co to takiego? Czy to olejek eteryczny? 

Często spotykam się z tym pytaniem podczas lekcji makijażu jakie dla Was przeprowadzam. I chociaż nie jest to jakaś nowość, to na tą chwilę nie jest on, aż tak popularny jak krem do twarzy, czy inne kosmetyki pielęgnacyjne. Mimo wszystko, przy bliższym poznaniu hydrolat bardzo dużo zyskuje i u wielu z Was zostaje nieodłączną częścią codziennego rytuału pielęgnacyjnego.

Możemy go nazwać również wodą kwiatową czy wodą roślinną, ponieważ tym właśnie jest – pozyskiwany w drodze destylacji kwiatów. Naturalne hydrolaty powstają podczas procesu pozyskiwania olejków eterycznych i są niczym innym niż parą wodną na początkowym etapie. Jeszcze do niedawna nie miały one żadnego znaczenia, był to skutek uboczny w procesie destylacji – produkt bezwartościowy, natomiast technika i nauka rozwijają się bardzo szybko, dzięki czemu znalazły swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Bardzo prosto mówiąc, podczas tego procesu uzyskujemy olejki eteryczne oraz wodę podestylacyjną – czyli bohatera naszego artykułu – Hydrolatpłyn bogaty w składniki pielęgnacyjne. Dodatkowym atutem tego produktu jest to, że jest on dość uniwersalny, bardzo łagodny o minimalnej ilości składników. Idealnie sprawdzi się naniesiony na naszą cerę, skórę ciała i włosy.

Aktualnie producenci kosmetyczni oferują nam wiele rodzajów tego dobroczynnego płynu, pozyskiwanych z różnych kwiatów i roślin. Praktycznie każdy z olejków eterycznych, który kojarzymy dzisiaj z odrobine innego użycia posiada swój odpowiedni destylat. Hydrolat przestał już być tylko i wyłącznie produktem ubocznym pozyskiwania olejku eterycznego. 

Woda różana

Najbardziej znany i jako pierwszy znalazł swoje zastosowanie hydrolat z róży \ hydrolat różany tzw. woda różana, która łagodzi zaczerwienienia, detoksykuje, ma właściwości przeciwstarzeniowe oraz jest bogata w cenne składniki.

hydrolat różany

Co jeszcze daje nam hydrolat?

Przede wszystkim, ze względu na to że jest to naturalny kosmetyk możemy nazwać go bombą witaminową dla naszej skóry. 

Hydrolat to produkt, który może posłużyć również jako bardzo dobra baza pod wszelkiego rodzaju kosmetyki – maseczki, kremy, toniki, płukanki, odzywki itd. Dlaczego?

Ponieważ świetnie przygotowuje skórę na przyjęcie produktu. Warunkiem jest bardzo dokładnie oczyszczona skóra. Dotyczy to każdego kosmetyku, który nakładamy na skórę. Aby czerpać substancje dobroczynne z tego typu kosmetyków, skóra musi być odpowiednio przygotowana.

Czy hydrolaty mogą być niebezpieczne?

Warto wspomnieć, że dobre hydrolaty posiadają pH zbliżone do pH naszej skóry czyli ok. 5,5 pH. Co to znaczy?

To oznacza, że dzięki stosowaniu takiego produktu, zachowujemy gospodarkę naszej skóry w jej naturalnym środowisku. Nie zaburzamy jej funkcjonowania i wspomagamy barierę ochronną naszej skóry tzw. mikrobiomu. Każde odstępstwo, czyli wybór hydrolatów o znacznie niższym lub wyższym wskaźniku pH może wpłynąć negatywnie na cerę. Niestety może być to złe nie tylko posiadaczek cery trądzikowej czy mających stany zapalne, ale każdego typu skóry. Równowaga zostanie zachwiana, a nasza skóra zostanie narażona na utratę odpowiedniej ochrony, rozwój wirusów i bakterii. 

Czy hydrolatem możemy zastąpić tonik? Tak, natomiast tak jak wspomniałam wyżej – taki hydrolat musi mieć pH zbliżone do pH skóry.

hydrolat czy tonik

 Jakie hydrolaty / wody kwiatowe oferują nam producenci ? 

  • hydrolat z lawendy – posiada właściwości regenerujące i przeciwstarzeniowe 
  • hydrolat z aloesu – posiada właściwości nawilżające
  • hydrolat z róży damasceńskiej – posiada właściwości napinające, rozświetlające i łagodzące (tzw. woda różana, co prawda nie jestem jej fanką ze względu na zapach ale dobroczynności płynących z właściwości nie można jej odmówić)
  • hydrolat z mięty pieprzowej - posiada właściwości odświeżające i przeciwzapalne
  • hydrolat z werbeny lub nagietka - posiada właściwości przeciwzapalne, łagodzące oraz normalizujące
  • hydrolat z melisy lekarskiej lub ogórka – posiada właściwości łagodzące oraz przeciwobrzękowe
  • hydrolat z malin - posiada właściwości wygładzające, rozjaśniające oraz uelastyczniające

Czy hydrolat z róży damasceńskiej jest najlepszy?

Trudno jednoznacznie ocenić te wymienione powyżej to tylko mała część hydrolatów jakie dostępne są na rynku. Oprócz tych wymienionych wyżej możemy znaleźć wody z tymianku, maku, rumianku, rozmarynu, czarnej porzeczki, szałwii, nagietka, kwiatu lipy, oczaru, kocanki i wielu innych. 

Jakie hydrolaty są najpopularniejsze do poszczególnych rodzajów cer?

  • hydrolat do cery suchej – w tym przypadku polecane są produkty z właściwościami nawilżającymi min. lawendowy, różany, szałwiowy, neroli, z czystka
  • hydrolat do cery mieszanej - w tym przypadku polecane są produkty z właściwościami nawilżającymi oraz normalizującymi min. miętowy, rumiankowy, lawendowy, szałwiowy oraz neroli
  • hydrolat do cery tłustej - w tym przypadku polecane są produkty z właściwościami normalizującymi, antybakteryjnymi oraz oczyszczającymi min. z jałowca, rumiankowy, z liści czarnej porzeczki, z czystka, lawendowy oraz bławatkowy

hydrolat z kwiatów

Jak wybrać, a następnie jak przechowywać hydrolat różany?

Pamiętajmy, aby hydrolat oraz inne produkty dobierać zgodnie z ich zastosowaniem oraz adekwatnie do rodzaju naszej skóry. Warto czytać etykiety przed zakupem danego kosmetyku, dzięki temu nasza skóra odwdzięczy się zdrowym wyglądem. 

Hydrolaty to produkty naturalne bez dodatków konserwujących lub z jej minimalna ilością, dlatego zwróć uwagę na datę przydatności. Te które nie posiadają substancji konserwujących mają bardzo krótki czas przydatności – około 2 miesiące, natomiast te z konserwantami posiadają termin ważności do około 6 miesięcy. Najlepiej przechowywać je w niskiej temperaturze, w cieniu lub najlepiej w lodówce :)

Hydrolat jako mgiełka do twarzy?

Przede wszystkim pamiętajmy o tym aby skóra była oczyszczona, następnie każdy rodzaj hydrolatu możemy nałożyć w dowolny sposób - możemy to zrobić za pomocą wacików kosmetycznych lub po prostu za pomocą atomizera spścikać twarz, włosy, ciało.  Pamiętaj - kosmetyk na skórę zawsze nanosimy delikatnie! Nigdy nie trzemy ani nie pocieramy zbyt mocno.

Hydrolaty zdecydowanie odmieniły moją codzienną pielęgnację, dlatego że ich wielozadaniowość zaskakuje na każdym kroku. Zobacz gdzie również sprawdzi się taka woda kwiatowa:

  • Świetnym rozwiązaniem będzie użycie jej jako wcierki do włosów - jeśli jesteś włosomaniaczką to zdecydowanie polubisz się z tym produktem
  • w zależności od tego z czego mamy uzyskany hydrolat, może on posiadać  bardzo intensywny zapach dlatego taka woda kwiatowa zdecydowanie może służyć nam jako zamiennik perfum, idealnie sprawdzi się jako mgiełka do twarzy lub do spryskania bezpośrednio na skórę
  • może on również posłużyć jako bazowy składnik naszych kosmetyków wykonanych DIY samemu w domu, np. woda różana z róży damasceńskiej jest bardzo często używana do tworzenia takich mieszanek codziennej pielęgnacji
  • sprawdzi się również w pielęgnacji okolic oczu, wystaczy nasączyć wacik hydrolatem i nałożyć na zmęczone i przesuszone powieki, łagodzi oraz działa kojąco w takiej konfiguracji
  • mgiełka do włosów oraz na skórę głowy i ciała - nie obciąży, a nawilży

Podsumowując, jeśli lubisz dbać o swoją skórę i chcesz robisz to świadomie - pamiętaj o czytaniu etykiet i stosowaniu kosmetyków o dobrym składzie. Niezależnie czy od tego czy jesteś w posiadaniu skóry tłustej,, mieszanej, wrażliwej, dojrzałej czy naczynkowej - pielęgnacja jest bardzo ważna. Dzięki odpowiedniemu doborze produktów jesteś w stanie uniknąć podrażnienia skóry oraz zaburzenia mikrobiomu. Dlatego należy o tym pamiętać :) 

Aktualnie nie wyobrażam sobie życia i codziennych rytuałów pielęgnacyjnych bez hydrolatu - moim ulubionym jest hydrolat z lawendy, który działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i ma działanie antybakteryjne :) A Wasz?

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Rejestracja nowego konta

Masz już konto ?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło